Honning opbevaring / behandling

Hvis du spørger 10 forskellige biavlere, så får du ofte 10 forskellige svar på, hvordan en fast honning bedst opbevares og behandles. Hvad med krystallisering af en honning ?? - denne proces vil altid ske, uanset hvilke honning vi spiser.....spørgsmålet er bare hvornår det sker. Læs mere, så bliver du forhåbentlig lidt klogere på honningens væremåde ;). Honning skal opbevares tørt og køligt, helst ved 8-12 grader, og i tætsluttende emballage for at bevare kvaliteten. Hvis først der kommer luft til honningen, så kan vandindholdet i honningen gradvist øges og derved kan der komme bakterier i emballagen eller honningen kan blive harsk i smagen. 

Læs mere »

Ny Bifamilie-hvordan?

En aflægger i biavl er en metode til at dele en større bifamilie og skabe en ny, mindre bifamilie. Dette gøres typisk for at forebygge sværmning eller for at skabe nye familier og dermed øge produktionen af honning eller med henblik på videre salg.

Læs mere »

Spændende Nyhed !

Jeg har I dag, Fredag d. 6 Juni 2025 lavet en fantastisk bestøvnings aftale med Gudumlund Hovedgård omkring fremtidig bestøvning af stedets Lindetræer.

Læs mere »

Honning Bearbejdning !

Når bierne har knoklet over foråret og sommeren med at få klargjort og forseglet alle honning tavlerne, så er det tid til den mest spændende del af biavler jobbet, nemlig honning-bearbejdningen. Honning tavlerne tages normalt fra 2 gange om året i udvalgte perioder, afhængig af vejret og hvor meget de har haft at trække på selvfølgelig. En Honning kan enten slynges eller presses. Disse metoder er to vidt forskellige udvindings metoder. Slyngemetoden, som jeg selv bruger, kræver, at lågene på cellerne fjernes før man kan slynge honning tavlerne, imens presse-honning udvindes uden at fjerne vokslaget.Ved Slyngning:1. Når Honning tavler er hentet i Bistaderne, så skræller man voks låget af hver tavle med en skrællegaffel eller kniv.

Læs mere »

Hvorfor Honning ?

Dansk Honning er et 100 % rent naturprodukt, der udvindes af bier, der igennem hele foråret og sommeren indsamler nektar fra blomster og pollen og omdanner det til honning. Honning blev brugt helt tilbage i oldtiden og i forskellige kulturen som eksempelvis I Egypten, hvor man brugte honningen til sårbehandling og balsamering.

Læs mere »

Biernes fjende - Varroa-miden

Varroamiden er en lille snylter, der angriber honningbier, og som har forvoldt store vanskeligheder for biavlere verden over, siden den spredte sig til EU og Nordamerika i 80'erne fra Asien. Uden nogen form for indgreb kan bi-familierne ikke overleve i Danmark. Der arbejdes intens på at fremavle biarter, der bedre modstår angreb fra Varroamiderne. I avlen indgår især indiske bier, som har evne til selv at befri sig for miderne snylter, der angriber honningbierne, og som har forvoldt store vanskeligheder for de fleste Biavlere. 

Læs mere »

Introduktion til type af bier

Der er tre typer bier i en bifamilie, nemlig arbejdsbier, droner og en dronning. Herover ses fra venstre : bidronning, drone og arbejderbi.Jeg har valgt at starte op med bier af typen Buckfast, som er avlet rolige, man får dem faktisk kontrolleret og certificeret og synet inden afhentning.

Læs mere »