Hvis du spørger 10 forskellige biavlere, så får du ofte 10 forskellige svar på, hvordan en fast honning bedst opbevares og behandles.
Hvad med krystallisering af en honning ?? - denne proces vil altid ske, uanset hvilke honning vi spiser.....spørgsmålet er bare hvornår det sker.
Læs mere, så bliver du forhåbentlig lidt klogere på honningens væremåde ;).
Honning skal opbevares tørt og køligt, helst ved 8-12 grader, og i tætsluttende emballage for at bevare kvaliteten. Hvis først der kommer luft til honningen, så kan vandindholdet i honningen gradvist øges og derved kan der komme bakterier i emballagen eller honningen kan blive harsk i smagen.
I de honninger vi som biavler laver i dag er vandprocenten på 17-19 % , kommer vi over 20 %, Er der for meget vand i, dette sørger bierne faktisk for at regulerer for os.
Direkte sollys og høj luftfugtighed bør undgås, da det kan påvirke smag og konsistens, og i værste fald få honningen til at gære.
Derimod kan du med en flydende honning sagtens forsinke en krystallisering ved at sætte squeezy flasken i køleskabet eller fryse flasken ned indtil den skal bruges. Nogle biavlere I dag fryser hele tavler ned, indtil de skal slynges, derved undgår de krystallisering af honning tavlerne.
Udover dette, så kan flydende honning sagtens gøres flydende igen ved at opvarme det til max. 40 grader for at bevare alle honningens næringsstoffer og enzymer samt antioxidanter.
Opvarmningen kan ske via dampbad , mikrobølgeovn på lav power, stil flasken i et varmt rum et par dage, en ovn med 40/50 grader, osv. Sikkerhedsmæssigt skal vi passe på at plastik Squeezy flasken kan tåle disse temperature inden den smelter.
Der er stor forskel på krystalliseringen i en forårs-honning kontra en sommer-honning. Forårs honningen indeholder ofte meget rasp og er mere sej og danner hurtigere krystaller imens sommer honningen er mere lænd og holder sig i længere tid. Det er forskellen imellem fruktose og glukose indholdet der gør forskellen.
Tilføj kommentar
Kommentarer