Honning Bearbejdning !

Offentliggjort den 1. juni 2025 kl. 15.17

Når bierne har knoklet over foråret og sommeren med at få klargjort og forseglet alle honning tavlerne, så er det tid til den mest spændende del af biavler jobbet, nemlig honning-bearbejdningen. Honning tavlerne tages normalt fra 2 gange om året i udvalgte perioder, afhængig af vejret og hvor meget de har haft at trække på selvfølgelig. 

En Honning kan enten slynges eller presses. Disse metoder er to vidt forskellige udvindings metoder.
Slyngemetoden, som jeg selv bruger, kræver, at lågene på cellerne fjernes før man kan slynge honning tavlerne, imens presse-honning udvindes uden at fjerne vokslaget.

Ved Slyngning:
1. Når Honning tavler er hentet i Bistaderne, så skræller man voks låget af hver tavle med en skrællegaffel eller kniv.

2. Tavlerne sættes i en slynge, hvor efter de drejes rundt med forskellig hastighed, dette får honningen til at løbe ud af cellerne.

3. Herefter skal honningen sies for at fjerne eventuelle voksrester og andre urenheder, man bruger en grov si, efterfuldt af en fin si og lader honningen løbe          stille og roligt igennem, hvorefter den skal hvile.

4. Honningen røres over flere dage og tappes herefter på glas, når den har den rette konsistens og struktur.


Ved Presning:
1. Honningtavlerne lægges i en honningpresse, hvor de presses sammen under tryk og honningen løber ned i et kar og opsamles.

2. Honningen sies for at fjerne voksrester og andre urenheder.

3. Honningen røres over flere dage og tappes herefter på glas, når den har den rette konsistens og struktur.

Renlighed:
Slyngehonningen er mere ren og fri for pollen og andre smagsgivere.

Smag:
Pressehonning har en mere intens og kompleks smag pga. pollen og bivoks som findes i honningen.
Udstyr:
en honning presse er meget dyr i forhold til en honning slynge. Jeg har selv som ny biavler købt en næsten ikke brugt , manuel håndslynge til Kr. 2500,-, som virker super fint. En honning-presse koster omkring 30-50.000 kr.

Tilføj kommentar

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.