Vidste du at:
der findes ca. cirka 6 milliarder honningbier i Danmark.
Midt på sommeren vil der være op til ca. cirka 50.000-70.000 bier i et bistade.
En enkelt bi-familie kan lave ca.50 – 80 kilo honning i løbet af et år, afhængig af forhold og størrelse familie.
Arbejderbierne skal besøge ca. 20 millioner blomster, for at lave et enkelt glas honning. tænk over det næste gang du køber Honning.
De ældre bier kan fortælle hinanden, hvor der er pollen - ved at danse : ) og fortælle retning og afstand i forhold til solen.
Der er ca. 4500 biavlere i Danmark. De 100 lever af det.
En arbejder bi indsamler ca. hvad der svare til en teske fuld honning i hele dens korte liv.
En arbejder bi kan I dag flyve op til 3-5 km for at indhente pollen og nektar, men gør det helst ikke, da den vil have brugt alle sine reserver.
En arbejder bi lever kun 4-6 uger i højsæsonen og 4-9 mdr. over vinter perioden. Dronningen kan leve i 4-5 år.
det er arbejder bien som bestemmer hvilke dimension en celle skal have, om den skal passe til en arbejder bi eller en drone, ikke dronningen.
en velvoksen bifamilie fra August til ca. April mdr. skal have imellem 15-20 kg sukker/ foder for at have nok forråd til at overleve vinteren.
alle bierne i stadet har en arbejds cyklus de følger trin for trin igennem hele deres liv.
Biernes værste fjende er en lille mide kaldet varoa miden. Den blev opdaget i 80'erne og er luftbåren. Miden har en unik evne til at angribe biernes yngel og det skal vi som biavler reagerer på, ellers kan en bifamilie nemt dø af det.
Hvert bistade bruger ca. 80 ltr. Vand hvert år pr. Bistade, så stil gerne bivand ud med forskellige str. Sten i, så bierne ikke drukner.
